Bitkiler Katili Tanıyabilir Mi ?

  
    Bitkilerin duyguları var mıdır ? Çoğu insan bu soruyu hayır olarak cevaplar. Ama bir adam kesin olarak bu sorunun doğruluğuna inanıyordu. Cleve Backster.
    Cleve Backsterin iddiasına göre bitkiler sadece fiziksel ve kimyasal cevaplar sergilemiyor aynı zamanda etrafındaki kişilerin duygularıı ve düşüncelerini algılayabiliyorlardı. Bu bitki algılaması, Backster Etkisi olarak bilinmeye başlandı.

     Peki kimdir bu Cleve Backster ? 1960'larda şüpheli sorgulama alanında önde gelen isimlerden biriydi ve yıllar boyunca CIA ile birlikte çalıştı. Çalışma süreci boyunca, diğer çalışma arkadaşlarıyla birlikte CIA'e ait ilk poligraf makinesini icat ettiler.Bu makinenin çalışma prensibi ile ilgili daha fazla bilgi almak isterseniz daha önceki yazımızı okuyabilirsiniz

      1960'ların ortasında, Backster poligrafların başka hangi alanlarda kullanılabileceğine dair kafa yormaya başladı. Bir gün ofisinde Dracaena  bitkisini sularken, poligrafın kullanılabileceği alternatif bir alan aklına geldi. Backster, suyun kökten yapraklara hareketini galvanik hücre elektrotlarıyla gözlemleyip gözlemleyemeyeceğini merak etti. Su bitki boyunca ilerlerken elektriksel bir direnç değişimine neden oluyordu. Bu da pozitif ve negatif yüklerde bir farklılığa neden oluyordu. Backster bu durumu göz önünde bulundurarak, bitkiyi poligrafa bağladığı takdirde, makinenin direnç değişimini göstermesi gerektiğini düşündü. Fakat beklenen olmadı. Bu anı kitabında şöyle anlatıyor  "Makinede farkedilebilir hiçbir çizelge reaksiyonu ve hiçbir düşüş izleme eğilimi yoktu. Bir insan için konuşuyor olsaydık bu yorgunluk veya sıkılma belirtisi olarak değerlendirilebilirdi. Ardından, yaklaşık 14 dakika sonra aklıma şu fikir geldi: bitkiyi tehdit edebilirdim. Bir kibrit alıp bu bitkinin yaprağını yakacaktım. Tam bu noktada, bitki benden yaklaşık 15 adım uzaktaydı ve ben de poligraf ekipmanlarından yaklaşık 5 adım uzaktaydık.  Sabahın erken saatleriydi ve labaratuvarda kimse yoktu. Niyetim bitkinin yaprağını yakmaktı. Yakma eylemini kafamda canlandırdığım an, poligraf makinesinin iğnesi grafiğin üstüne hızla tırmandı. Söylenecek bir şey yoktu. Bitkiye dokunmadım, kibriti yakmadım. Yaptığım tek şey yaprağı yakmayı düşünmekti. Bitkinin kayıtları dramatik bir tepkiyi gösteriyordu. Bana göre bu kuvvetli ve yüksek kalitede bir gözlemdi. "

     Yaptığı birçok ilginç deneyden birinde de gönüllü öğrencilerinden oluşmuş 6 kişilik bir ekip kurdu ve bir kabın içine 6 tane küçük kağıt attı. Kağıtların yalnızca bir tanesinde aynı odada bulan 2 bitkiden birini seçip o bitkiyi öldürülmesinin gerektiği yazılıydı. Ne öğrenciler ne de Backster katilin kim olacağını bilmiyordu. Katili yalnızca odada bulunan diğer bitki bilebilecekti. Deney sona erdiğinde Backster odaya girdi poligrafı  hala canlı olan bitkiye bağladı ve öğrencileri sırayla içeri aldı. Beklentisine göre diğer bitkiyi öldüren öğrenci içeri girdiğinde, canlı olan bitkinin tepkisini poligrafta görebilecekti. Ve beklenen oldu bitkiyi öldüren öğrenci odaya girdiğinde poligrafın ibresi hızlıca hareket etmeye başladı.

Kaynak ve İleri Okuma : https://study.com/academy/lesson/the-backster-effect.html
 https://www.nytimes.com/news/the-lives-they-lived/2013/12/21/cleve-backster/