Devler Kaldırımı Efsanesi


    Kuzey İrlanda kıyılarında, bazalt tabaka ve sütünlardan oluşan, okyanusa kadar uzanan, Devler Kaldırımı adında dev bir plato var. Bunun bilimsel olarak açıklaması, bir volkan patlaması sonucunda erimiş olan lavanın soğurken bu şekli aldığı yönünde. Ancak eski bir İrlanda efsanesinin değişik bir açıklaması var.

     Efsaneye göre, Fin McCool adındaki bir dev, Kuzey Antrim kıyısında karısı Oonagh'la birlikte mutlu bir şekilde yaşıyordu. Tek sorunları, İskoçya denizinin karşısında yaşayan ve kızıl adam da denilen Benandonner adı verilen dev tarafından gelen atışmalar ve tehditlerdi. Birbirlerine kötü sözler söyleyip taşlar fırlatıyorlar,güç gösterisi yapıyorlardı.

    Bir keresinde Finn yerden devasa bir parça koparıp Benandonner'in olduğu bölgeye doğru attı, ama tabaka karaya ulaşamadı ve denizin ortasında kaldı. Büyük parça Man Adası oldu ve parçanın koparıldığı yerdeki büyük boşluğa su dolarak Lough Neagh gölü oluştu. Devlerin kapışması devam ediyordu, ta ki Benandonner, Finn'e yüz yüze bir dövüş istediğini söyleyene kadar. İrlandalı dev, denize bir sürü kaya fırlatarak İskoçya kıyısına köprü görevi üstlenecek olan taşları oluşturdu


  Finn, öfke dolu bir şekilde karşı kıyıya doğru yürümeye başladı. İskoçya görünebilir hale geldiğinde rakibini de rahatça görebilir hale gelmişti.Finn devasaydı ama düşmanının büyüklüğü ve ona doğru hamle yapıyor olması onun cesaretini kırmıştı.Benandonner'in kalın boynuna ve korkutucu yumruklarını gördüğünde Finn geri dönmeye karar verdi.

    Eve döndüğünde rakibi ona hızla yaklaşmayı sürdürüyordu. Finn, titreyerek karısı Oonagh'a düşmanının ne denli devasa olduğundan bahsediyordu. Eğer Benandonner ile kapışırsa, çok kötü bir şekilde yenileceğini biliyordu. Oonagh zekice bir plan yaptı. Finn'in büyüklüğüyle ilgili bir ilüzyona ihtiyaçları vardı. Bu sayede Finn dağ gibi adamı gibi görünecekti ve orada olmayacaktı.

    Benandonner köprünün sonuna yaklaştığında, Oonagh kocasını kocaman bir beşiğe tıktı. Dev bir bebek gibi görünüyordu. Benandonner kapıya vardığında, ev sallandı. Finn ise beşiğini terk etmedi.

    Oonagh öfkeli misafire kocasının evde olmadığını fakat onu beklerken oturup bir şeyler yiyebileceğini söyledi. Benandonner önüne konulan kekleri mideye indirirken birden acıyla inlemeye başladı. Oonagh'ın kekin içine sakladığı metal devin dişine batmıştı. Kadın ona bu keklerin Finn'in en sevdiği kekler olduğunu söyledi ve bunu duyan Benandonner, Finn'in onun seviyesinde bir rakip olmadığını düşünmeye başladı.

    Finn bebek sesi çıkardığında Benandonner'in ilgisini kendine çekti. Battaniyenin altındaki bebek öylesine büyüktü ki, Benandonner bir bebek bu haldeyken babasının nasıl olabileceğini düşündü. Daha sonra bunu öğrenmemenin daha iyi olacağına karar verdi. 

    Benandonner kaçarken kıyıları birleştiren kayaları parçaladı ve bir kaldırım oluştu. Birbinin aynısı gibi görünen iki oluşum geriye kaldı: Biri İrlanda'nın kenarındaki North Antrim kıyısında diğeri ise denizin karşısında İskoçya'da Fingal Mağarası'nda.

Kaynak ve İleri Okuma : https://www.youtube.com/watch?v=aQbyVYUob1o
https://www.getyourguide.com.tr/belfast-l442/calzada-del-gigante-tour-guiado-de-1-dia-desde-belfast-t45335/?utm_force=0
https://www.slideshare.net/ceipespinheira/the-story-of-finn-mc-cool