Neden Fallarda Okuduklarımıza İnanırız ?


  
     Barnum etkisini kısaca insanların, kişilikle ilgili yapılan genel açıklamalara kendi kişiliklerine tamamen uyuyormuş gibi inanması olarak açıklayabiliriz.
        Bertram R. Forer adlı bir psikolog 1948 yılında öğrencileri üzerinde bir deney yaptı. 39 kişiden oluşan sınıfına, aldıkları puanları baz alarak bir analiz hazırladığını ve bütün yazılanları okuduktan sonra yazılanların ne kadarının kendi kişiklerine uyduğunu belirtmeleri için 0'dan 5'e bir puanlamalarını istemişti. Yani öğrenci 5'i işaretlediği takdirde Forer'ın verdiği kağıttaki yazılanların, o öğrenciyi tamamen yansıttığı anlamına geliyordu. Aslında her öğrenciye verilen kağıtta aynı şeyler yazıyordu ve bunlar bir astroloji sütunundan alınmıştı.Kağıtta yazılanlar şöyleydi: başkalarının sizi beğenmesine, size hayran olmasına ihtiyaç duyuyorsunuz,dışardan disiplinli ve özgüvenli gözükürken, içten içe kaygılı ve güvensizsiniz, bazen doğru kararı verip vermediğiniz konusunda kafanızda ciddi şüpheler uyanıyor,bağımsız bir düşünür olmakla gurur duyuyorsunuz ve başkalarının iddialarını bir kanıt olmadan kabul etmiyorsunuz, bazen zamanlar dışadönük, sokulgan ve sosyalsiniz; bazen içe dönük davranıyorsunuz…
     Uygulama sona erdikten sonra puanlamaları inceleyen Forer, sınıf ortalamasını 4.26 olarak buldu. Yani kişileştirilmiş gibi görülen fakat aslında genel olan varsayımlarla insanları kandırılabilmesi mümkün. Günümüzde de kahve fallarında, astroloji köşelerinde gördüğümüz de tam olarak bu.
     Peki madem bu etkiyi Bertram R. Forer buldu neden başlığımızı Barnum Etkisi olarak attık ?  P.T. Barnum isimli iş adamı, bu yöntemi insanları manipüle etmekte çok iyi kullanmasından dolayı bu etki "Barnum Etkisi" olarak anılmaya başlanmış. Yine de Barnum da desek Forer da desek ikisi de aynı kapıya çıkacaktır.


Kaynak ve İleri Okuma : https://phys.org/news/2017-04-people-astrology.html
https://www.youtube.com/watch?v=NBXRzdzFnHk