DÜNYANIN EN DAYANIKLI HAYVANI: TARDİGRAD

   

 Bir insan su olmadan yalnızca 100 saat hayatta kalabilir. Fakat öyle bir canlı var ki su olmadan on yıllarca yaşayabilir. Bu bir milimetrelik hayvan hem en sıcak hem en soğuk bölgelerinde yaşayabilir ve hatta yüksek seviyedeki radyasyona bile karşı koyabilir. Bu hayvanın adı Tardigrad. Her ne kadar tombul,8 ayaklı bir ayıyı andırsa da dünyanın en dayanıklı hayvanı.
     Çoğu organizma varlığını sürdürebilmek için suya ihtiyaç duyar. Fakat tartigrad gibi canlılar,diğer bilinen adıyla su ayıları, anhidrobiyosis(anhydrobiosis*) adı verilen bir işlem yardımıyla bu kısıtlamadan kurtulabiliyorlar. Çoğu tardigrad suyun olmadığı zamanlarda, tun state adı verilen bir durum yardımıyla, sekiz bacağını ve kafasını vücudunun içine doğru sokarak suyun gelmesini bekler. Çevrede suyun yokluğunda DNA, protein gibi suya duyarlı hücre bileşenleri matriks sıvısında korunurlar. Su geldiğinde ise matriks sıvısı dağılır ve hücrelerin zarar görmeden fonksiyonlarını tekrar yerine getirebilmelerini sağlar. 
     Susuzluğun ötesinde Tardigradlar; donmaktan, aşırı ısıtılmaktan, radyasyona maruz kalmaktan ve hatta uzay boşluğunda yaşamlarını sürdürebilirler. Bu özellikleri nedeniyle dünya dışı varlıklar olduğu gibi bazı yanlış spekülasyonları beraberlerinde getirdiler. 
     Yaşam alanları sadece olağanüstü ekstrem bölgeler değil, aynı zamanda bahçeler, parklar, ormanlar da onlar için bir ev. Onları bulabilmek için ihtiyacınız olan şey biraz sabır ve bir mikroskop.
     Bilim adamları şu anda tardigradların sahip olduğu bazı olağan dışı özellikleri insanlık yararına nasıl geliştirilebileceği üzerine çalışıyorlar. Eğer ekstrem şartlar altında nasıl hayatta kalabildiklerini anlayabilirsek, biz de bu bilgileri kullanabiliriz. Örneğin dünyanın değişen koşullarından etkilenmeyen,dış etkenlere karşı toleranslı olan bitkiler yetiştirebiliriz veya bunun da ötesinde dünya dışı gezegenlerde hayatta kalmakla ilgili ipuçları öğrenebiliriz.

*anhydrobiosis : an-without, hydro-water, biosis-life

Kaynak ve İleri Okuma : https://www.youtube.com/watch?v=IxndOd3kmSs
https://evrimagaci.org