VOYNİCH ELYAZMASI



     Yale Üniversitesi'ne ait olan Beinecke Nadir Kitaplar ve Elyazmaları Kütüphanesi'nin derinliklerinde 240 sayfalık tek kopya halinde bulunan bir kitap saklı. Yakın zamanda karbon tarihi 1420 olarak belirlendi. Parşömenden oluşan sayfalarında bir rüyadan çalınmış hissi uyandıran kıvrımlı el yazıları ve elle çizilmiş resimler mevcut. Gerçek ve hayali bitkiler, uçan kaleler, banyo yapan kadınlar, astroloji diyagramları, zodyak halkaları, güneşler ve aylar, yazılanlara eşlik ediyor.24x16 cm ölçülerindeki bu kitap Voynich Elyazması olarak biliniyor ve tarihin çözülmemiş en büyük gizemlerinden birini taşıyor, neden mi ? Çünkü kimse elyazmasının ne anlama geldiğini çözemiyor. Elyazmasının ismi,1912 yılında İtalya'daki Jesuit College'da bu kitapla karşı karşıya kalan Polonyalı kitap satıcısı Wilfrid Voynich'den alıyor. Bu elyazmasını gördüğünde oldukça şaşırmıştı.Aklında bir sürü soru oluşmuştu:Bunu kim yazmıştı ? Nerede yapılmıştı ? Bu garip kelimeler ve canlı çizimler neyi temsil ediyordu ? Bu sayfalar hangi sırları barındırıyor?...
  
    Bu elyazmasını, nakit sıkıntısı çeken bir sahipten satın aldı ve Amerika'ya, araştırmacıların bir yüzyıldan fazla süredir gizemini çözmeye çalıştığı yere,getirdi. Kriptolojistlere göre yazı, gerçek bir dilin karakteristik özelliklerine sahip fakat daha önce hiçkimse tarafından görünmemiş bir dildi. Fakat gerçek algısı yaratmasının belli nedenleri vardı : harfler ve harf grupları belirli sıklıklarda kullanılırlar ve Voynich Elyazması'nın dil kullanımı da, rastgele şekilde düzenlenmiş harf gruplarında bulamayacağımız şekilde düzenlenmiş. Harflerden bazıları diğer alfabelerden alınmış ama çoğu özgün. Stil ve yükseklik bakımından farklılık gösteriyorlar ve uzun olan harfler "darağacı karakterleri" olarak adlandırılmış. Elyazması, süslü yazı benzeri çizimlerle süslenmiş. Yazılar için iki ya da daha fazla elle yazılmış ve çizim için ise başka birinin yardımının etkili olabileceği görülüyor.
     
     Yıllar boyunca bu konu hakkında 3 temel teori ortaya atıldı. Birincisi bu yazının kasten anlaşılmamak ve gizli sırrı saklayabilmek amacıyla şifreli bir şekilde yazıldığı, ikincisi metnin, saf bir alıcıyı kandırmak amacıyla oyun olsun diye yazdıldığı, üçüncüsü ise elyazmasının gerçek bir dille fakat bilinmeyen bir alfabeyle yazıldığı yönünde. Belki de orta çağ bilginleri, konuşulan fakat yazıya dökülmemiş olan bir dilin alfabesini yaratmaya çalışıyorlardı. Bu durum Paskalya Adası'nda oluşturulan ve kültürün çökmesiyle birlikte okunamaz hale gelen rongorongo alfabesini andırıyor. Voynich Elyazması'nı okuyabilen biri olmasa da, insanların bu elyazmasının ne demek istediğini tahmin etmelerine engel olmuyor. Voynich elyazmasının yazılı bir dil yaratmak amacıyla yazıldığını düşünenler, o dile mensup insanlarının kültürüyle ilgili bilgi taşıyan bir ansiklopedi olabileceğini düşünüyorlar. Bazıları, elyazmasının, dil bilgisinin evrensel kurallarını anlamaya çalışan ve aynı zamanda 13. yüzyıl filozoflarından biri olan Roger Bacon tarafından veya 16. yüzyılda yaşamış simya ve kehanetlerle ilgilenmiş, Elizabet dönemi sufilerinden biri olan John Dee tarafından yazıldığına inanıyor. Hatta ve hatta kitabın İtalyan cadılar meclisi veya Marslılar tarafından yazıldığına dair uçuk bazı teoriler bile mevcut. 100 yıllık hayal kırıklığından sonra, bilim insanları son zamanlarda bu gizemi biraz olsun aydınlatabildi. İlk adım karbon yaşıydının hesaplanmasıydı. Ayrıca çağdaş tarihçiler, elyazmasının izini 1612 yılına, Roma ve Prag'a dek sürdüler, yani Kutsal Roma İmparatoru 2. Rudolf'tan, doktoru Jacobus Sinapius'a kaldığının düşünüldüğü zamana. Bu tarihsel buluşlara ek olarak, dilbilimcileri yakın zamanda elyazmasının bazı kelimelerinin koşullu tanımlamasını öne sürdüler. 
     
     Taurus'un bir ismi olan Tauran'ı ifade eden bu yedi yıldızın yanındaki harfler, Ülker adı verilen yedi yıldızı kapsayan bir takım yıldız olabilir mi ?  Resimdeki peygamber çiçeğinin kelimesi, Erboğa takım yıldızı olabilir mi ? Bütün bu işlemler yavaş ilerliyor olabilir. Eğer bu kodun izini sürecek olursak, ne bulabiliriz ? 15. yüzyılda yaşamış bir ressamın hayal günlüğünü mi ? Bir takım saçma sapan bilgiler mi ? Yoksa unutulmuş olan kültüre ait kaybolmuş bilgiler mi? 



Kaynak ve İleri Okuma : https://www.youtube.com/watch?v=8NS4CbBJQ84
https://www.northcoastjournal.com
https://www.rt.com
https://www.nybooks.com
http://voynichmanuscript.co.uk