Bir Şekerle İyileşebilir Miyiz ?

   Zihnimizin, bedenimiz üzerinde çok güçlü bir etkisi vardır. Bazı durumlarda fiziksel olarak iyileşmemize yardımcı olabilir. Hatta bazen beynimiz sahte bir tedavinin gerçek olduğuna inanıp olumlu sonuçlar doğurabilir. Bu fenomen yaygın olarak plasebo etkisi olarak bilinir. Plasebo kelimesi latincede "keyif veren" anlamına gelir.  Plasebo ise bilinen hiçbir yan etkisi olmayan steril su veya şeker gibi maddelere verilen addır. 
   Plasebolar genellikle tıbbi araştırmalarda doktorlara ve bilim insanlarına, yeni ilaçlara gösterilen psikolojik etkileri keşfedebilmek ve daha iyi anlamak için kullanılırlar. Bu tekniğin etkisi, gerçek bir ilacı taklit edebilecek kadar güçlü olabilir. Fakat plasebo etkisi pozitif düşünmenin ötesinde bir şeydir.Sahte tedavilere cevap alındığında, çoğu hastanın aslında şeker tabletine tepki verdiğinden haberi yoktur. Hastanın beklentisi plasebo etkisinin gerçekleşmesinde önemli rol oynar. Hasta tedavinin olumlu sonuç vermesini ne kadar beklerse, plaseboların işe yarama olasılığı o denli yükselir.

 1996 yılında 56 gönüllü bir projede yer aldı. Trivaricaine adlı bir ağrı kesiciyi test etmek üzere. Her bir deneğin bir işaret parmağı bu ilaçla kaplanmıştı ve diğerine dokunulmamıştı. Ardından parmaklar acı veren bir kıskaç ile sıkıştırıldı. Denekler ilacın sürüldüğü parmağın
daha az acı verdiğini söylediler.Trivaricaine gerçek bir ilaç olmaması haricinde hiçbir ağrı hafifletme özelliğine de sahip değildi. Peki bu sahte ilacın işe yaradığına öğrenciler nasıl inandı? Cevabımız tabiki plasebo etkisi. Doktorlar plasebo etkisini 1700'lerden itibaren sahte ilaçların semptomları iyileştirdiğini anladıklarından beri kullanmaktadırlar. 

Kaynaklar ve ileri okuma : https://www.webmd.com/pain-management/what-is-the-placebo-effect
https://www.verywellmind.com/what-is-the-placebo-effect-2795466
https://www.youtube.com/watch?v=2JXC1JHoE_U