Thor Mjolnir'e Nasıl Sahip Oldu ?




 

   Baş belası Loki, Thor'un demir kabzasında huzursuzca hareket ediyordu. Bir önceki gece, geri kalan tanrıların hepsi uyurken Thor'un karısı Sif'in yanına gizlice sokulup onun güzel mi güzel saçlarını kesti. O an komik bir şaka gibi görülse de şu an Thor, Loki'nin vücudundaki bütün kemikleri kırmak üzereydi. Loki yaptığı şeyi düzeltmek için bir şeyler düşünmek zorundaydı fakat kim Sif'in buğday tarlasını andıran altın sarısı eşsiz saçlarını geri getirebilirdi ki ?

   Cüceler!- Onların efsane demircileri her şeyi yapabilirdi. Loki, cücelerin hüküm sürdüğü, dünyan dağlarının derinliklerine indi. Daha o cücelerin diyarına varmadan, cüceleri kendi istekleri doğrultusunda nasıl kullanabileceğinin planlarını yapıyordu. Yapacağı en iyi şeyin iki aileyi birbirine düşürmek olduğunu düşündü. İlk önce Ivaldi'nin usta oğullarını ziyaret etti. Onlara, kendilerini dünyanın en iyi ustaları olduklarını iddia eden ve kendilerini bir yarışmada kanıtlamaya kararlı olan rakipleri,Brokk ve Eitri kardeşlerden bahsetti. Kurallar şöyleydi: her aile tanrılara altın saç da dahil olmak üzere üç adet hediye sunacaktı.

   Ardından Loki, Brokk ve Eitri kardeşleri ziyaret etti ve onlara da aynı hikayeyi anlattı. Fakat Brokk ve Eitri çok kolay kandırılamayacak tiplerdi ve bu düelloya katılmayı bir şartla kabul edebilirlerdi. Bu şart da Loki'nin kendi kafasını ortaya koymasıydı. Eğer Brokk ve Eitri kardeşler kazanırsa,
Loki kafasını kaybedecekti.

   Loki'nin bu anlaşmayı kabul etmekten ve kendisini kurtarmak adına Ivaldi'nin oğullarını galip getirmekten başka şansı yoktu. Her iki cüce takımı da çalışmaya koyuldu. Eitri, Brokk'a körüğü almasını ve her ne olursa olsun durmamasını söyledi. Aksi halde hazineler bozulabilirdi. Çok geçmeden siyah değişik görünümlü bir sinek odanın içerisine süzüldü. Bir parça domuz derisi ocağa yerleştirilmişti, sinek Brokk'un elini ısırdı ama o hareket dahi etmedi. Daha sonra Eitri bir altın külçesini döverken sinek bir daha Brokk'u boynundan ısırdı. Cüce ise yine işine devam etti. Son olarak Eitri, bir parça demiri ocağa yerleştirdi. Bu kez sinek Brokk'un sağ gözüne indi ve elinden geldiği kadar sert bir şekilde ısırdı. Ve bir anlığına Brokk elindeki körüğü bıraktı.

   Bütün gerekli olan şey buydu. Son hazine ocakta yeterince durmamıştı. Loki normal haline döndü. Onların başarısızlıklarından haz duydu ve tanrılara hazinelerini sunmak üzere olan cücelere eşlik etti

   Loki, ilk olarak Ivaldi'nin oğullarının hazinesini sundu. Yaptıkları altın renkli saç, Sif'in kafasında olduğundan çok daha ışıl ışıl bir şekilde uzamaya devam etti. Sonra Odin, herkesin babası, için her şeyi paramparça edebilen bir mızrak takdim edildi. Ve son olarak da hasat tanrısı Freyt'e özel inşa edilmiş küçük bir bezden yapılmış güçlü bir gemi.

   Ardından Brokk kardeşiyle birlikte yaptıkları hazineleri sunmaya başladı. Freyr için, onun savaş arabasını gökyüzündeki herhangi bir dağdan daha hızlı çeken altın kıllı bir domuzu dövdüler. Odin için , her dokuzuncu gecede sekiz tane daha aynı yüzükten yapacak olan altın bir kol yüzüğü. Thor için ise Mjolnir adı verilen bir çekiç. Çekicin sapı çok kısaydı ve Loki bu kusur dolayısıyla sinsice gülümsedi. Fakat ardından Brokk çekicin hangi özelliklere sahip olduğunu açıkladı. Mjolnir asla parçalanmaz, hedefini asla şaşırmaz ve fırlatıldıktan sonra daima Thor'un eline geri dönerdi. Sapının kısa olmasına rağmen bütün tanrılar en iyi hediyenin kesinlikle bu olduğunu düşünüyorlardı.
Neyin tehlikede olduğunu hatırlayan Loki kaçmaya çalıştı fakat Thor onu durdurdu. Fakat cüceler kazandıkları haklara kavuşmadan önce zeki Loki boynunun değil başının hakkını aldıklarını, dolayısıyla kesmek gibi bir haklarının olmadığını ileri sürdü. Hepsi de gönülsüzce gerçeği itiraf etti ancak son gülen Brokk olacaktı. Kardeşinden çuvaldızını alarak Loki'nin dudaklarından geçirdi ve onun ağzını dikti. Böylece hileci tanrı artık kötü niyetli aldatmacasını yayamayacaktı. Oysa ironi tanrılar arasında kaybolmadı. Çünkü onlara bu güzel hediyeleri getiren ve Thor'a bugün hala onunla bilinen çekici vermiş olan Loki'nin aldatmacasıydı.

Kaynaklar ve İleri Okuma : https://www.youtube.com/watch?v=Qytj-DbXMKQ
http://www.zaytung.com/blgdetay.asp?newsid=331037