Herkül ve 12 Görevi



       Zeus'un oğlu, insan türünün şampiyonu Herkül, hayal bile edemeyeceği bir suçu işlediğinde dehşete düştü. Herkül'den kocasının zinalanmasından dolayı nefret eden tanrıça Hera, geçici bir delilik laneti ile onu yerle bir etmişti.Kendi akrabaları ise ölmüştü.
 
     Yasın tükettiği Herkül, bunu telafi etmenin yolunun Hera'nın favorisi Tiryns Kralı Eurystheus'tan geçtiğini söyleyen Delphi'nin kahinini aramaya başladı.Eurystheus, yenilmez canavarlarla ve aşılamayacak güçlüklerle dolu on imkansız görevle Herkül'ü küçük düşürmeyi umut ediyordu.Bunun yerine kral, Herkül'ün Görevleri olarak bilinen kahramansı bir serüven serisinin sahnesini kurmuş oldu.

     İlk görev kadınları kaçıran ve savaşçıları yutan Nemea Aslanı'nı öldürmekti.Aslanın altın tüyleri oklara karşı dayanıklıydı fakat Herkül onu kendi mağarasında köşeye sıkıştırdı, bir sopa yardımıyla onu sersemletti ve çıplak elleriyle boğdu. Canavarın derisini yüzebilmek için yeterince keskin bir alet bulamadı fakat tanrıça Athena'nın önerisiyle aslanın pençelerinden birini kullanarak derisini yüzmeyi başardı. Herkül Tiryns'e geri döndüğünde aslanın kürkünü üzerine giymişti, Kral Eurystheus o kadar korkmuştu ki bir şarap fıçısına saklandı. O zamandan beri, Herkül'e kupaları güvenli bir mesafeden sunması emredildi.

    İkinci hedef Lernaean Hydra'ydı, çok kafalı devasa bir yılan.Herkül korkusuzca savaştı fakat yılanın kafasını her kestiğinde, iki tane kafa kesilenin yerine çıkıyordu. Yeğeni Lolaus, yılanın başlarının tekrar çıkmasını engellemek için ateşle yakmayı önerene kadar savaş umutsuzdu. Bu yılan öldüğünde ondan geriye kalanlar Hydra takımyıldızı oldu.i

     Öldürmek yerine, Herkül bir sonraki canavarını canlı olarak yakalamak zorundaydı.Ceryneşan Hind dişi bir geyikti ve bir oktan daha hızlı hareket edebilirdi. Herkül bu canavarı bir yıl kadar takip etti ve sonunda Hyperborea'nın kuzeyinde onu tuzağa düşürdü. Hayvanın Av Tanrısı Artemis için kutsal olduğu ortaya çıkınca herkül onu geri getireceğine söz verdi. Eurystheus dişi geyiği gördüğünde onu tutmaya karar verdiyse de Herkül ayrılır ayrılmaz hayvan sahibesine geri döndü. Böylece Herkül görevini sözünü bozmadan tamamlamış oldu.

      Dördüncü görev birçok tarlayı harap etmiş Erymanthos Yabandomuzunu yakalamaktı. İnsan başlı at olan Chiron'un tavsiyesiyle Herkül domuzu kalın karın içine kadar takip edip yakaladı.
Beşinci görevde hayvanlar yoktu, sadece onlardan arta kalanlar vardı.Kral Augeas'ın yüzlerce kutsak sığırını tuttuğu ahırlar yıllardır temizlenmemişti. Herkül hayvanların yüzde onunu alabildiği takdirde bir günde temizleyeceğini söyledi. Augeas Herkül'ün bu görevi yerine getiremeyeceğini düşündü. Bunun yerine Herkül yakınlardaki iki nehrin ahırlara akmasını sağlayan büyük hendekler hazdı ve ahırlar tertemiz oldu.
 
    Gelecek üç görevde yine canavarlar gibi düşmanlar yer alıyordu ve yenebilmek için zekice hazırlanmış stratejiler lazımdı. Etçil Stymphalos Kuşları, içinden geçilemeyecek bir bataklıkta yuva yapmışlardı fakat Herkül, Athena'nın özel çıngırağını kuşları korkup havalandırmak ve sonrasında onları okla vurmak için kullandı. Hiçbir ölümlü Girit boğası'nın saldırısı karşısında duramazdı ama Herkül arkadan öldürücü bir hile yaptı. Atlarını, misafirlerini tek çırpıda mahvetmek için yetiştiren kızgın kral Diomedes, Herkül ahırında onunla dövüştüğünde kendi ilacından tattı. Ziyafetü Herkül'ün ağızlarını kapatmasına yetecek kadar hayvanları durdurdu.



  Dokuzuncu görev herhangi bir canavardan daha güçlü olan Amazon Kraliçesi Hippolyta'yı içeriyordu. Herkül, savaş tanrısı olan babası Ares'in kendisine verdiği kemeri geri almalıydı. Savaşa hazır bir şekilde Amazon diyarı Themyscira'ya yelken açtı fakat kraliçe Herkül'den ve yiğitçe davranışlarından o kadar etkilendi ki kemeri istekli bir şekilde verdi.

    Onuncu görev için Herkül Geryon'dan üç başlı ve üç kafalı olan kırmızı, büyülü bir devi çalmak zorundaydı. Yoldayken, Libya'nın sıcak çölünden rahatsız olan Herkül, güneşe bir ok attı. Herkül'ün gücüne imrenen Güneş Tanrısı Helios, Erytheia adasına yapacağı yolculuk için Herkül'e cenk arabasını ödünç verdi. Orada, canavarın kendisini öldürmeden önce Geryon'un çobanları ve onun iki başlı köpeği ile savaştı.

    Bu son olmalıydı. Fakat Eurystheus iki görevin sayılmadığını duyurdu.Hydra görevi Lolaus yardım ettiği için ve ahır görevi ise ödeme talep ettiği için geçersiz sayılmıştı. Herkül, Herperides orman perilerinin bahçesinden altın elma almak olan görevine koyuldu.

      Herkül göreve, Deniz'in Yaşlı Adamı'nı ve şekil değiştiren Su Tanrısını, bahçenin yerini bulmak için yakalayarak başladı. Vardığında cennetleri tutan titan Atlas'ı buldu. Yerini alabileceğini söyleyerek Atlas'ın elmaları almasını teklif etti. Atlas hevesli bir şekilde itaat etti, fakat Herkül yine yerleri değiştirerek onu kandırdı ve elinde elma ile kaçtı.
      On ikinci ve son görev yeraltını koruyan üç başlı tazı Kerberos'u geri getirmekti. Hermes ve Athena'nın yardımları ile Hades'in yanına indi ve onunla tanıştı. Ölümün efendisi Herkül'ün canavarı almasına izin verecekti ama bir tek şartı vardı: bu işi silahları olmadan yapacaktı. Herkül üç kafayı tek seferde tutarak başarılı oldu. Tazıyı Eurystheus'a sunduğunda kral korktu ve sonunda kahramanın görevlerinin sona erdiğini söyledi.
    On iki yıl emek verdikten sonra Herkül, ailesinin trajik ölümlerinin bedelini ödedi ve kutsal tapınakta bir yer kazandı. Ama zaferi daha büyük bir anlam taşıyordu. Dünyanın kaotik ve canavarımsı güçlerinin üstesinden gelerek Titanların ezeli düzeninden kalanları süpürmüş ve insanların yükseleceği yere dönüştürmüştü. Görevleri boyunca, Herkül tüm dünyanın deliliğini kendi deliliğini telafi ederek evcilleştirdi.

Kaynak ve İleri Okuma : https://www.youtube.com/watch?v=RjTjy-0R7wI
https://www.youtube.com/watch?v=nIIjhAuC76g
https://fribly.com/2014/04/24/hydra/
http://rock-cafe.info/suggest/lad-on-percy-6c6164.html