Kara Deliğin İlk Fotoğrafı Çekildi !

     Astronomlar, uzak bir galakside yer alan kara deliğin fotoğrafını çekmeyi başardılar.

    40 milyar km çapında ve dünyanın 3 milyon katı olan bu kara delik bilim insanları tarafından "canavar" olarak tanımlanıyor. Bu kara delik bizden 520 milyon trilyon (520.000.000.000.000.000.000) kilometre uzakta ve dünyanın çeşitli yerlerinde bulunan 8 değişik teleskop yardımıyla fotoğraflandı.
 
    Bu deneyin yapılmasını öneren Hollanda'daki Radboud Üniversitesinden Profesör Heino Falcke, BBC'ye verdiği röportajda kara deliğin M87 isimli galakside bulunduğunu ve fotoğrafta gördüğümüz şeyin bütün güneş sistemimizden daha büyük olduğunu söyledi.
"Kütlesi Güneş'in 6.5 milyar katı ve var olan kara deliklerden en fazla kütleye sahip olanlarından biri. Kesinlikle bir canavar, evrendeki kara delikler arasında ağır siklet şampiyonu o.


    Fotoğraf, Profesör Falcke'nin tarif ettiği gibi mükemmel bir şekilde olan siyah deliğin yoğun bir biçimde parlak olan " ateş yüzüğü" tarafından çevrelendiğini gösteriyor. Parlak halka, aşırı ısınmış gazların deliğe düşmesiyle meydana geliyor. Işık evrendeki var olan diğer büyün yıldızlardan daha parlak. Bu nedenden dolayı da Dünya'dan bu denli uzak olmasına rağmen görülebiliyor. Merkezdeki kara halkanın kenarları gazların içeri giriş çıkışını gösteriyor. Bu nesnenin o kadar büyük bir yerçekimsel kuvveti var ki  ışık bile ondan kaçamıyor.

     Çekilen bu fotoğraf teorik fizik ve Hollywood yönetmenlerinin kara deliklerin nasıl göründüğünü eşleştiriyor. London College University'den Dr. Ziri Younsi'ye göre bu işbirliğinin bir parçası.
"Kısmen basit nesneler olmasına rağmen, kara delikler, uzayın ve zamanın doğası hakkında en karmaşık soruları ve nihayetinde varlığımızla ilgili soruları beraberinde getiriyor."
" Gözlemlediğimiz bu fotoğrafın, teorik hesaplamalardan elde ettiğimiz verilerle bu denli yakın olması oldukça dikkat çekici. Şimdiye kadar Einstein bir kez daha haklıymış gibi görünüyor.

    Fakat bu ilk fotoğrafı elde etmek,araştırmacıların bu gizemli nesneler hakkında daha fazla bilgi edinmelerini sağlayacaktır. Şu anda hiç kimse gerçekten parlak dairenin nasıl olarak meydana geldiğini bilmiyor. Hatta, bir nesne kara deliğin içine düşerse ne olur? gibi daha ilginç bir soruyu da bilmiyor.

 Kaynak ve İleri Okuma  : https://www.bbc.com/news/science-environment-47873592

https://iopscience.iop.org