Dostoyevski - Kumarbaz




 Muhtemelen yüreğiniz kötü, zekanızınsa soylulukla bir ilgisi yok.

    Başlangıçta söylemem gerekir ki kitabı ilk başta elime aldığımda itabın adından kaynaklanan bambaşka bir senaryo tahmin etmiştim. Okumaya başladıktan sonra ise ne denli yanıldığımı anladım diyebilirim.
    Aleksey İvanoviç adlı karakterimizin kumar tutkusu ve her zaman kumarbazlarda şahit olduğumuz çaresizlik duygusunu tadıyoruz. Kendisi için ve en çok da aşkı için sürekli kumar oynuyor Aleksey. Evet, casinoya arada sırada girip çıkıyoruz ama olay tamamen burada geçmiyor. Kahramanımızın hayatında risk almak artık bir yaşam biçimi olmuş. Bazen rulet masasında bütün parasını tek bir renge yatırıyor bezen ise sevdiği kadının ağzından çıkan tek bir sözle sıradan bir insanın asla cüret edemeyeceği işlere soyunuyor. Çünkü kazanmak veya kaybetmek onun için bir sorun teşkil etmiyor. Onun için önemli olan şey sevdiği kadının isteklerini yerine getirmek.
    Kitaptaki karakterlerin neredeyse hepsinin maddi sıkıntısı var ama hiçbiri bu problemlerini çözmeye mantıklı yollarla yaklaşmaktansa kumar sayesinde çözmeye çalışıyor. Kimi oturmuş kumarhanede parasını katlamayı düşünüyor, kimisi ise mirasi kolluyor.

 Kitaptan bazı alıntılar :
Sizi hiç umudum olmaksızın seviyorum, bundan sonra bin kez daha fazla seveceğimi de biliyorum.(sayfa 39)
Ne kadar arsız, ne kadar açgözlü herkes. (sayfa 27)